Skip to content

Warmtepompen

 

Hobby van techneuten of gewoon geld verdienen?

Steeds meer bewoners in de wijk kiezen voor duurzaam gasloos verwarmen. Dit blijkt uitstekend te kunnen in onze woningen. Kijk maar bij de ervaringen die elders op deze website worden gedeeld.

Of je woningen geschikt is voor laagtemperatuurverwarming kan je eenvoudig testen door de watertemperatuur van je HR ketel op 50 graden te zetten (zet hem sowieso op 60 graden) en ervaar of de gewenste temperatuur bij koude zo ook wordt bereikt. In onze woningen met HR++ glas zou dit moeten kunnen. Makkelijker wordt dit in combinatie met vloerverwarming en eventuele laagtemperatuur radiatoren. Wat zijn de alternatieven voor helemaal gasloos?

Door de sterk gestegen gasprijzen is de terugverdientijd van diverse maatregelen sterk ingekort.

Kijk hier naar de informatie hierover van Eigen Huis.

Uitgebreide informatie bij Warmtepomp Weetjes

Heel populair in de wijk: de airco die ook verwarmt

Lees het verhaal van Jeroen op de pagina Ervaringen.

De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp naast de CV installatie. De hybride warmtepomp werkt op stroom en neemt de verwarming over van je CV zolang het niet te koud is.  Een besparing van 50 tot 75% op het gasverbruik levert nu al snel 50 tot 100 euro (en meer) per maand op. De pioniers, die het aanvankelijk uit technische interesse deden, besparen inmiddels dankzij de huidige hoge energieprijzen veel geld. Hoe hoger het huidige gasverbruik, des te interessanter de investering (waarvoor dit jaar 30% subsidie mogelijk is).

Bijvoorbeeld de hybride warmtepomp, die van elektriciteit wordt voorzien door je eigen zonnepanelen.

Die oplossing bespaart ca 60% van het gasverbruik. In voor- en najaar neemt de installatie de verwarmingstaak van je woning volledig voor zijn rekening. Dan is de afgeleverde ca 45° verwarmingswater genoeg. Alleen als het echt koud is neemt de CV het over. Gedurende het gehele jaar blijft de CV het warm tapwater voor keuken en douche verzorgen.

Kosten / baten

Stel dat het huidige gasverbruik ca 1.600 m³ is. Dan bespaar je ca. 1.000 m³ gas per jaar. Dat is ca. € 1.400 (bij een gasprijs van € 1,40 / m³).

De warmtepomp gebruikt natuurlijk elektriciteit. Ongeveer 2,5 kWh per vervangen m³ gas. De pomp verbruikt dan zo’n 2.500 kWh per jaar. De kosten hiervoor bedragen ca. € 1.000. (bij een stroomprijs van € 0,40).

De winst is dan €  400 per jaar (1.400 – 1.000).

De installatie van de warmtepomp kost ca € 4.000 na aftrek van de subsidie.

Om de stroom zelf op te wekken zijn ongeveer 8 zonnepanelen nodig. Die kosten anno 2024 ongeveer €  4.000*.

Samen dus een investering van € 8.000. Dat betekent dat de totale investering in ca 6 jaar geheel terugverdiend wordt en de lasten daarna met € 1.400 per jaar zullen dalen.

Dat is 117 euro per maand!

In de Waterhoeve woningen met een gemiddeld gasverbruik van 900 m3 per jaar zal de terugverdientijd uiteraard langer zijn. 

*Voor de opwekking van het gewone energieverbruik moeten er uiteraard meer zonnepanelen bijgeplaatst worden. 

Subsidie warmtepompen

Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je tussen de € 1.950 tot 3.000 subsidie. Dat is ongeveer 50% van de aankoopprijs.

Voor een volledige lucht/water-warmtepomp is het subsidiebedrag € 1.950 tot 3.750. 

Voor een bodem-warmtepomp start het subsidiebedrag bij € 3.750 en loopt op tot 5.100.

Directe informatie van de overheid op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Warmtepompen

Voor de geïnteresseerde lezers hieronder een technisch verhaal.

  • Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan omgekeerd. Om die reden kunnen veel warmtepompen ook koelen.
  • Een warmtepomp gebruikt lucht of water van een lage temperatuur (0° tot 10°) als warmtebron. Die warmte wordt door het apparaat omhoog “gepompt” zodat we er ons huis mee kunnen verwarmen. Het niveau van de warmte die de warmtepomp levert is ca 45°.
    Er komen binnenkort ook tweetraps warmtepompen beschikbaar die warmte leveren tot 80° en dus de CV kunnen vervangen. Dat betaal je dan met een dubbel zo hoog elektriciteitsverbruik.
  • Warmtepomp op buitenlucht. Dit is vandaag de standaard. Deze pompen gebruiken een grote ventilator waarmee ze de vloeistof in het systeem opwarmen met de buitenlucht. Dat maakt geluid en dat vinden de buren niet leuk, zeker niet in de stille nacht. Net als een airco dus.
  • Pompen die grondwater als warmtebron gebruiken zijn er nog niet veel. Ze zijn wél geluidloos. Helaas kost het boren van de benodigde put naar ongeveer 200 m diepte zo’n € 10.000. Dat vraagt dan om samenwerking van een aantal buren om de kosten te drukken.
  • De derde soort warmtepomp is ook geluidloos en werkt met vloeistof. Die wordt niet uit de grond gehaald, maar circuleert onder de zonnepanelen en wordt op het dak dus opgewarmd door lucht en zon. Dat zijn dan zogenaamde PVT panelen. Die zijn helaas nog wel een stuk duurder dan gewone zonnepanelen. Maar de warmtepomp vraagt dan geen geboorde put.
  • Warmtepompen zijn zeer efficiënt. Voor elke kWh die ze verbruiken produceren ze 4 kWh aan warmte! Een kacheltje of infrarood paneel geeft per verbruikte kWh maar één kWh aan warmte!
  • We verwarmen met aardgas. 1 m³ gas geeft 10 kWh aan warmte. Dus een warmtepomp verbruikt 2,5 kWh per m³ gas die hij vervangt. Dus als u 1000 m³ gas bespaart kost u dat 2500 kWh elektriciteit. Die kunt u zelf opwekken!
  • Een héél speciaal apparaat is een warmtepomp airco. Die ziet er net zo uit als een serieuze airco, dus er hangt een flink apparaat aan de muur. Bovendien hoort daar ook een ventilator bij, die buiten wordt opgesteld. Hij werkt net als een warmtepomp, maar kan dus ook koelen. Hij is wat minder efficiënt dan een standaard warmtepomp. Omdat hij direct warmte blaast is hij ook geschikt als tijdelijke lokale verwarming. Kijk op de pagina Ervaringen naar het verhaal van Jeroen.