Skip to content

Isoleren

Hoe verbeter je de isolatie?

Energie die je niet verbruikt hoef je niet op te wekken, dus niet te betalen. Dat is nog prettiger met de huidige oplopende energieprijzen. In ons digitale Energieadvies deel 1 van voorjaar 2021 calculeerden we nog met 22 cent per kilowattuur (kWh) en 75 cent per kubieke meter (m3) gas. Die berekeningen zijn voor veel mensen inmiddels achterhaald. Ze verschillen nu heel sterk per periode en per leverancier. We tonen nu eveneens berekeningen vanuit de nieuwe energieprijzen van €  0,45 per kWh en €  1,80 per m3 aardgas.

Geen van de woningen heeft een kruipruimte.  Extra bodemisolatie is dus alleen mogelijk door het verhogen van de vloer of, veel slimmer, het aanbrengen van vloerverwarming.

De witgepleisterde woningen in onze wijk hebben geen spouw noch kruipruimte. Hoe kan je dan toch je woning beter isoleren?

 

Energieverlies-Hofstede

Op de afbeelding hierboven zie je op welke manier woningtype Hofstede warmte verliest als de buitentemperatuur lager is. De belangrijkste factor hierbij is de waarde van de warmteweerstand. De warmteweerstand van een constructie wordt uitgedrukt in een Rc-waarde. De vloer, wanden en dak in alle woningen in de wijk zijn gebouwd met een Rc-waarde van 2,5 (m2K/W). Ook de Riverplaza woningen. Dat kan slechter, maar de huidige eisen voor nieuwbouw zijn veel hoger. Zo hebben de vijf nieuwe woningen aan de ingang van de wijk  een veel hogere isolatiewaarden (resp. 3,5 voor de vloer, 4,6 voor de wanden en 4,5 voor het dak). Wat kan je doen om toch de isolatiewaarde te verbeteren?

   

Extra spouwisolatie in de Riverplaza woningen geeft 50% meer weerstand. Lees meer.

Extra gevelisolatie:

Glasisolatie

Hoe beter het glas isoleert hoe minder koud het glas aanvoelt en hoe minder warmte er verloren gaat. HR staat voor Hoog Rendement. Bij HR glas zit er edelgas tussen de twee ruiten in plaats van lucht zoals bij gewoon dubbelglas. Dit gas zorgt samen met een coating voor een nog betere isolatie dan alleen lucht. Hoe meer plusjes, des te hoger is de isolatiewaarde. In onze kozijnen kan het dubbele glas eenvoudig worden vervangen door HR+ + beglazing. Bij triple glas bestaat het glas niet uit twee, maar uit drie bladen van glas. Voor triple glas dienen de complete kozijnen te worden vervangen. Dat is een flink stuk duurder. Wij beschikken over diverse offertes hiervoor. 

Bij glas wordt gesproken over U-waarden. Hoe lager het getal, des te hoger de weerstand

Het grote verschil tussen het standaard dubbelglas in onze woningen en het veel beter isolerende HR++- en tripleglas is de aanwezigheid van het speciaal isolerend gas argon.

Door ramen en deuren gaat meer energie verloren dan door muren.
Dus hoe meer glas hoe meer warmteverlies. Onze houten kozijnen isoleren maar een klein beetje beter dan het normale dubbelglas en veel minder goed dan HR++ glas. Om die reden is het plaatsen van HR++ in onze kleine klapraampjes qua kosten een minder efficiënte maatregel. Voor standaard Hofstede woning levert het vervangen van alleen de grote ramen door HR++ glas per jaar al een behoorlijke besparing op. Kijk maar in de tabel hieronder.
Nieuwe kozijnen met triple glas leveren nog iets meer besparing en een groter comfort op.
Ook de beste kunststof kozijnen isoleren minder goed dan het HR++ glas, maar isoleren beter dan houten kozijnen.
Wie de kosten voor het beter isoleren wil beperken zou in de woonkamer kunnen beginnen. De kosten voor een vaste ruit (88 x 113 cm, zonder de bovenraampje) in de woningtypen Hofstede en Waterhoeve zullen ongeveer € 160,- bedragen en die voor de twee tuindeuren € 400,-.

De geschatte besparingen voor wandisolatie bij woningtype Hofstede

Verbetering isolatiewaarde met isolerende coating

Door behandeling met een keramisch filter houden de muren minder vocht vast en blijft er meer warmte binnen.

Hoe eenvoudig kan het zijn. Verf aanbrengen en tegelijk de isolatie verbeteren. Extra isolatie bij de wit gepleisterde woningen is mogelijk door het aanbrengen van een energiebesparende reflecterende coating in de vorm van een speciale muurverf. Er is een coating voor de binnenzijde en een voor de buitenzijde. Aan beide kanten aangebracht werkt het optimaal. Vooral als je buitengevel toe is aan een nieuwe verfbeurt is het zeer rendabel om deze reflecterende muurverf te gebruiken. De keramische bolletjes in deze verf zorgen voor een schil die regendruppels afstoot. In de winter wordt de warmte in de woning vastgehouden en in de zomer buitengehouden. Vocht geleidt warmte. De muur blijft droger.

De importeur van ClimateCoating maakte speciaal voor de bepleisterde woningen in onze wijk een berekening van de verhoging van de warmteweerstand van de buitenmuren door het gebruik van deze coating. De warmteweerstand, uitgedrukt in de Rc waarde, van de buitenschil zou met 43% omhoog gaan (van 2,5 naar 3,4). We zijn benieuwd naar de echte praktijkervaring van de gerealiseerde besparing op het gasverbruik in onze woningen. De fabrikant claimt een levensduur van 20 jaar en langer. De prijs van deze muurverf is gelijk aan andere kwaliteits muurverven, het aanbrengen verdient wel extra zorgvuldigheid. Als je toch al je gevel gaat (laten) verven of spuiten is er dus geen sprake van een extra investering, maar wel van een besparing. In één woning in de wijk is deze milieuvriendelijke watergedragen coating zowel op de binnen- als op de buitenmuren toegepast.

Voor de doe-het-zelver is de ClimateCoating verf met 25% korting in alle RAL kleuren te bestellen via de werkgroep.

De werking van de coating

Ook voor binnenmuren

Er is ook een speciale verf voor de binnenmuren en plafonds. Bij gebruik op de binnen reflecteert deze coating de warmte waardoor de ruimte langer warm blijft. Het keramische filter van ClimateCoating heeft een grote, positieve invloed op bepalende factoren in ons binnenklimaat zoals temperatuur, vocht, licht en akoestiek. Het keramische filter is ultra dun, robuust en flexibel en leverbaar in alle mogelijke kleuren.

De filtertechnologie is volstrekt uniek en laat zich eenvoudig als een muurverf aanbrengen. Na droging blijft er een keramisch ‘net’ over: het keramische filter. Het houdt de temperaturen behaaglijk, handhaaft de relatieve luchtvochtigheid op een comfortabel niveau, geeft helderheid en heeft een dempende invloed op galm. Daarnaast is het – vanwege het nagenoeg ontbreken van oplosmiddelen – ook zeer geschikt voor mensen met allergieën. En ‘last but not least’ ClimateCoating behoort tot de meest duurzame producten op de markt en dat is goed voor ons klimaat.

Radiatorfolie

Een wel heel simpele maatregel. Voor een of twee tientjes heb je een rol isolatiefolie, die je het best achterop de radiatoren bevestigt (met dubbelzijdig plakband). Na bevestiging voel je al snel dat de muur achter de radiator niet meer warm wordt. Alle warmte gaat naar de binnenkant van de woning, die daardoor sneller op temperatuur zal komen en je iets minder gas gaat verbruiken. Voordeel van het op de achterzijde van de radiator plakken is ook dat de folie niet zichtbaar is. Gemiddeld levert radiatorfolie een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. Je bespaart dus al snel 50 tot 100 euro per jaar.
Meer informatie bij het Energieloket.

Schuin dak isolatie

De daken van de woningen zijn geïsoleerd met een ca 15 cm dikke isolatielaag. Een schuin dak kan aan binnenzijde van een extra goede dampdichte laag worden voorzien. Er zijn kant-en-klare producten (b.v. IsoEasy).
Isolatie is ook aan de buitenzijde van het dak mogelijk. De kosten hiervoor worden geschat op € 6.700 en levert gemiddeld slechts een besparing op van ca.160 m³ gas per jaar. 

Meer informatie over dakisolatie bij het Regionaal Energieloket