Skip to content

Zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken kan op twee manieren op je eigen dak. Met PV- en met PVT panelen.

Met 40 nieuwe daken erbij zijn nu 54% van alle daken belegd met zonnepanelen.

Opvallend is de groei van Oost-West opstellingen, juist ook interessant nu de afschaffing van de salderingsregeling niet doorgaat en steeds meer leveranciers kosten gaan berekenen voor het terugleveren van stroom. Hoe meer direct verbruik overdag, des te minder kosten voor teruggave.

In de klimaatweek van november 2023 telden we in totaal 2.719 zonnepanelen op 191 daken in de wijk. Gemiddeld 14 panelen per dak en een groei van 40 woningen sinds vorig jaar. Hierboven zie je drie woningen op rij met zonnepanelen op dak. Aan de buitenzijde van de Meerkoet staan er zelfs 13 woningen op rij met panelen. Meerkoet is koploper in de wijk met 63% zelfopwekking.

We zien dat steeds meer in de wijk. Buren inspireren elkaar. Ze vertellen elkaar hoeveel gratis energie ze hebben opgewekt en hoe laag hun energielasten daardoor zijn geworden. De terugverdientijd van de investering wordt inmiddels weer lager dankzij de daling van de prijzen van de panelen ten opzichte van de opbrengst. Meer dan 400 Wp per paneel is inmiddels standaard. Met een dak op het zuiden wek je daar makkelijk 400 kWh op (de berekeningsfactor hiervoor is 0,85 maar de praktijk is vaak 1 op 1). Met 10 panelen wek je dus al snel 4.000 kWh op.

De investering voor 10 panelen is nu ca €  5.000. Er wordt geen BTW meer berekend.

We beschikken over een calculatiemodel waarin de afbouw van de salderingsregeling is verwerkt. Vraag het aan via de Contact pagina.

Zonnecollectoren

Een zonneboilersysteem is een slimme manier om duurzaam water te verwarmen. Zonneboilers zetten UV-straling van de zon om in warm water. Dit water gebruikt u vervolgens als warm tapwater of om uw woning te verwarmen. Zo bespaart u op uw gasrekening. De zonnecollectoren zijn o.a. te zien op de daken van de nieuwe woningen aan het begin van de wijk.

Opslaan van energie

Over dit onderwerp later meer informatie.

0
Panelen
0 +
Daken met zonnepanelen
0 +
Woningen