Skip to content

Stappenplan verduurzamen

Waarmee beginnen?

Stap 1 is voor jezelf bepalen waarom je wilt verduurzamen. Alleen om geld te besparen of ook voor het milieu, dus ook voor vermindering van broeikasgassen en fossiele brandstoffen? Goed voor het milieu is ook goed voor het welzijn van jezelf, je kinderen en je kleinkinderen. 

Stap 2 is de volgorde van maatregelen. Begin je met de ‘no-regret’ maatregelen of wacht je op een ‘natuurlijk moment’, zoals een verhuizing of een verbouwing? Dat zijn met name goede momenten om isolatie en vloerverwarming aan te leggen. En . . . na hoeveel jaar heb je je nieuwe keuken of badkamer terugverdiend?

Stap 3 is nadenken over financiering. Moet er geld geleend worden? Er zijn zeer voordelige financieringen mogelijk (lening tegen een 0% rente tot een verzamelinkomen van € 60.000) en de besparingen zijn meestal hoger dan de lasten van aflossing en rente zodat je al direct geld bespaart. Meer informatie hierover op de website van het Energieloket Zevenaar

Stap 4 is het uitvoeren van je plannen. Waar haal je de informatie vandaan en wie schakel je in? Overleg je met een energiecoach, schakel je een professionele energieadviseur in of vraag je direct offertes op? Het Energieloket Zevenaar heeft veel informatie zoals webinars en concrete aanbiedingen.

Naast de informatie van het Energieloket Zevenaar en Milieu Centraal vind je op deze website gerichte informatie voor de woningen in onze wijk. Kennis die we o.a. hebben opgedaan uit het technische rapport dat Energiegarant Advies BV in 2020 voor ons opstelde en uit eigen onderzoek.

3 soorten maatregelen:

Verlagen energieverbruik

De kosten voor energie lopen sterk op. Energie besparen was nog nooit zo aantrekkelijk. De meeste woningen in onze wijk hebben energielabel B of A. Wat is er nog te verbeteren? 

Zelf energie opwekken

Het zelf opwekken van energie wordt ook steeds aantrekkelijker. Het aantal daken met panelen neemt sterk toe. We kunnen nu nog profiteren van de salderingsregeling. 

Fossielvrij verwarmen

Aardgasloos verwarmen is voor de meeste bewoners in onze wijk nog een stap te ver. Inmiddels zijn er naast ervaringen met hybride- ook ervaringen met full-electric warmtepompen. 

De belangrijkste adviezen voor de woningen op Riverparc :

Plaats zonnepanelen op je dak

Vervang het dubbelglas door HR++ glas (of triple)

 

Geef je muren een reflecterende coating

Er is een rekentool ontwikkeld waarmee de effecten van enkele maatregelen per woningtype kunnen worden berekend. Aanvragen voor het Excel document kan via de pagina Contact.

Bijzonderheden per type woning:

Meerzicht

Waterhoeve en Hofstede

Riverplaza

De Meerzicht woningen hebben vrij uitzicht over de Giese en Lathumse plas. Door de grote glaspartijen gaat veel warmte verloren. De woningen aan de Westrand ervaren dit de gehele winter, de woningen aan de Noord- en Oostzijde ervaren dit met name Lees verder
bij strenge vorst. Op de pagina Isoleren enkele oplossingen met data voor verbetering van de schil door toepassing van HR++ glas en het aanbrengen van isolerende coating op de gepleisterde muren. Op de pagina Ervaringen het verhaal van Bart.

De Waterhoeve en Hofstede woningen liggen rond de vijvers. Deze woningen hebben gemiddeld het minste warmteverlies. Maar ook hier zijn verbeteringen mogelijk, zoals het plaatsen van het veel beter isolerende HR++ glas en het aanbrengen van een vochtwerende coating.

Goed nieuws! De Riverplaza woningen aan de havenzijde hebben een geïsoleerde spouwmuur, waarin nog ruimte is voor extra isolatie! Bovendien is daar ruimte voor groene daken.