Skip to content

Hoe Jes gasloos wil verwarmen

Van het gas af?  Kan dat in een Meerzicht woning? 

Voor deze vraag komt eenieder te staan in Nederland en de prijs van gas en elektriciteit geproduceerd met gas belooft een steeds grotere kostenpost te gaan worden en voor velen die er niet ‘warmpjes’ bijzitten is dat een triest vooruitzicht. Wij op Riverparc wonen in relatief goed geïsoleerde woningen en zonder spouwmuren is dat boffen want isoleren van de wanden is een heel dure optie.

Februari 2022

Als een van de eerste kopers van een Meerzicht woning aan het strandje met uitzicht op het eilandje en de jachthaven van Lathum hebben we ook nog het voordeel van onze achtergevel op het zuiden, als de zon in de winter even schijnt loopt de temperatuur met gemak een paar graden in de kamer op. Annelies en ik genieten dan ook al vanaf 1998 nog dagelijks van dit woongenot waarvan een lage energierekening 1.150 m3 gas en 3.000 kwh elektra voor een klein deel aan bijdraagt.

Wat zal ik doen? Mede omdat we in ‘onze recreatiewoning’ destijds vloerverwarming hebben laten installeren is het met de huidige stand van de techniek mogelijk om nu al helemaal van het gas af te gaan. Zij die geen vloerverwarming hebben zullen dat moeten laten installeren of moeten wachten tot de eerste ‘HT’ (hoge temperatuur-) warmtepompen op de markt komen, Vattenfal belooft dat voor 2023. Voor onze eigen woonsituatie is de hybride optie, deels van het gas af door ons geringe verbruik niet interessant. Helemaal van het gas af m.b.v. een warmtepomp betekent dat het verbruik van de elektra zowat zal verdubbelen en ook dat er op inductie gekookt moet gaan worden. Het laten aanleggen van zoveel zonnepanelen om geheel in de eigen behoefte te kunnen voorzien zou kunnen resulteren in (nu nog) ‘nul’ op de energierekening. Het kostenplaatje loopt dan wel op, de huidige hoge subsidies maken het anderzijds ook weer beter betaalbaar.

Nul op de meter betekent dat ik elk jaar bij de huidige prijs van gas en elektra zo’n 1600 euro bespaar. De mogelijkheden om voor de benodigde investering dat geld te lenen zijn ruim voorhanden, je moet die lening  dan wel aflossen. Omdat de rentevaste periode voor mijn aflossingsvrije hypotheek ging aflopen was er voor mij de optie om de investering die voor nul op de meter nodig zou zijn uit de overwaarde van het huis te gaan financieren. Ik dacht zo’n 40.000 euro nodig te hebben en bij een rentepercentage van 1,5% kost me die lening 600 euro per jaar en verdien ik 1000 euro per jaar aan ‘nul’ op de meter bij deze wijze van financiering. Leuk toch, en aldus heb ik dat geregeld.

Welke oplossing? In principe kun je de warmte uit de lucht of uit het grondwater van een put gebruiken. Zo’n put laten slaan is niet interessant om in je uppie te doen, veel te duur. Lucht (verwarmd door de zon) als warmtebron blijft dan over. Als leek dacht ik er te simpel over, de nieuwe woningen aan het begin van het park hebben 2 glycolpanelen voor verwarming van het badwater op het dak en in mijn onwetendheid dacht ik dat met een veel groter aantal van die panelen er een simpele en goedkope oplossing te maken zou zijn. Het is echter de duurste onder de oplossingen, glycolpanelen gecombineerd met een zonnepaneel heet een PVT paneel en daarvan zou ik er 10 a ca 2000 euro het stuk nodig hebben. Toegegeven, je krijgt met een investering van ca 46.000 euro (subsidie niet afgetrokken) een uitstekende totaaloplossing, nul op de meter, een meterkast aangepast voor sterkstroom, een warmtepomp in de schuur en geen herriebron buiten waar de buren zich aan zouden kunnen storen, je betaalt echter een Tesla prijs voor een Tesla oplossing. Nog te regelen valt dan de voorziening van het inductie koken en een oplossing voorzien van een laadvoorziening van een elektrische auto (ca € 2.000). Een airco laten aanbrengen om het leven wat comfortabeler te maken is een voorziening die ook te overwegen valt als je toch al bezig bent veel geld uit te geven. 

Verder kijkend blijven alleen lucht/water warmtepompen die de benodigde warmte uit de lucht halen over. Het lawaai dat deze met een ventilator uitgeruste systemen overdag en s’ nachts mogen maken op de erfgrens is wettelijk geregeld. Er zijn systemen die je via een ‘silent’ modus gedurende de nacht op een lager pitje kan laten draaien.  Er bestaan ook prijzige dempingskasten (van meer dan € 2.000) die ca 10 dB het geluid kunnen terug brengen maar die vergroten nogal fors het volume van zo’n buitenunit. Warmtepompen heb je zowel als monoblok en in een splitoplossing, monoblokken nemen de ruimte in vergelijkbaar met een wasmachine en die moet je maar buiten kwijt kunnen op een zodanige plek dat je er ook geen lawaaioverlast mee veroorzaakt. Het voordeel van een monoblok is dat je voor het bad en tapwater alleen een boilervat binnen nodig hebt dat op de plek waar nu de cv-ketel hangt kan worden gemonteerd. Een splitsysteem heeft als nadeel dat er ook een binnenunit en boilervat geplaatst moeten. Het boilervat is geen probleem, maar om een goede plek voor de binnenunit te creëren kan gepaard gaan met flink wat kosten, zoals het verplaatsen van de afzuiging, en vervanging van installatieonderdelen die nog prima functioneren.

Er is een buitenunit als monoblok (Nefit/Bosch 7400i)die na een test van de consumentenbond als de meest stille wordt aanbevolen, deze produceert slechts 33dB geluid, dat is het fluisterend geruis dat bladeren maken bij een zacht briesje, voor het tap en badwater is dan nog wel een boiler nodig met een kleine warmtepomp in de schuur. Of het voor ons dit systeem gaat worden hangt nog af van één laatste offerte die nog niet binnen is. Warmtepompen is een sellers-markt, de installateurs barsten van het werk en besteden vaak tegen exorbitante prijzen werkzaamheden waar men niet in gespecialiseerd is uit, door wat je wilt laten doen op te knippen en te gunnen aan specialistische bedrijven valt er aardig wat te besparen. Sommige installateurs nemen de behoefte om geen overlast naar de buren te veroorzaken met de buitenunit niet erg serieus en anderen verplaatsen zich weer niet in je behoefte om zorgvuldig met de ruimte in de schuur om te gaan. Met een beetje puzzelen moet je voor de hele handel, nul op de meter (warmtepomp en zonnepanelen) en 3 fazen meterkast rekening houden met een bruto investeringsbedrag van ca € 23.000. Extra’s als inductie koken, een laadpaal en airco (=verwarmen en koelen) komen daar, zo gewenst, nog bij.

Annelies en Jes Jespers
Airco / verwarming