Skip to content

Hoe Jes nu gasloos verwarmt

Van het gas af?  Dat kan ook in een Meerzicht woning! 

Met een Rc waarde van 2,5 blijken onze woningen uitstekend geschikt te zijn voor laagtemperatuurverwarming, dus om gasloos verder te gaan. Zeker als je toch al beschikt over vloerverwarming. 

Hoe bevalt dit in de praktijk? Wij vroegen Jes om een vervolg te schrijven op zijn eerder gepubliceerde overwegingen. 

Van het gas af, het proces.

Najaar 2021 en begin 2022 liep de rentevaste periode van mijn hypotheek af. Bij dezelfde hypotheekverstrekker blijven levert nooit een concurrerend rentevoorstel op, dus op tijd maar eens gaan shoppen. ‘De Hypotheker’ komt met een interessant alternatief, van 4,4% ga ik terug naar 1,5% en dat 20jaar vast, dan word ik 99 en zie ik wel weer verder. Als je gaat oversluiten is dat een gouden gelegenheid om wat overwaarde te cashen om mijn huis wat toekomst vaster te maken. Ik denk aan gratis opwekken van zoveel energie dat mijn gas en elektriciteitskosten naar nul gaan en daarnaast wat woningaanpassingen voor onze oude dag.

Energiekosten naar nul

Door de gunstige ligging van de achtergevel op het zuiden is mijn energieverbruik laag, 1150m3 gas en 3300KWh elektriciteit. Als ik met behulp van zonnecellen en een warmtepomp nul op de energierekening kan bereiken dan scheelt dat scheelt dat per jaar 1500€. De bank bleek bereid mij voor verduurzaming en verbouwing een ruim voldoende aflossingsvrij krediet te verschaffen voor ca 300€ jaarlijkse rente. Met dat rekensommetje bespaarde ik me toentertijd een bedrag van zo’n 1.200€ per jaar, en, met de sterk gestegen brandstofprijzen zou dat nu wel eens enkele duizenden Euro’s besparingen per jaar kunnen zijn. Daar hoefde ik dus niet lang over na te denken, gewoon doen!

Ons huis type Meerzicht heeft vloerverwarming en kan daardoor met behulp van een ‘lage temperatuur warmtepomp’ verwarmd worden.

Hoeveel zonnepanelen?:

Het huidige energieverbruik is  3300KWh elektra en 1150m3 gas. De energiewaarde van een m3 gas komt ongeveer overeen met wat een warmtepomp met 2KWh uit de buitenlucht aan warmte kan halen dus 1150m3 gas komt overeen met 1150x 2=2300KWh. Er moet dus minimaal 3300+2300KWh=5600KWh door de zonnepanelen worden opgebracht.

De offertes van de zonnepanelen liepen allemaal niet erg uiteen. De wijze waarop de offerte tot stand kwam was eigenlijk bepalend voor de leverancierskeuze. De snelle jongens die wel even een legplan stuurden op alleen de basis van de ligging van het huis t.o.v. de zon, vielen meteen af. Een offerte met legplan op basis van alleen een satellietfoto zonder ter plekke te komen kijken en dus geen rekening te kunnen houden met de gigantische dennenboom naast het huis viel ook af. Bezoek met een goed koopadvies om niet alleen aan de westkant maar ook aan de oostkant panelen te leggen werd gekozen. 21 Panelen met een wattpiekwaarde van 400Watt vergen een converter met een 3 fasen aansluiting. Hoeveel de opbrengst jaarlijks werkelijk zal zijn hangt af van het aantal zonuren en wat de panelen door de minder gunstige ligging zullen gaan opbrengen. De converter die een tikkend geluid kan maken vond een logische plek in de schuur naast de deur.

De meterkast: Voor de zonnepanelen, de warmtepomp, inductie koken en de eventuele laadpaal is een 3 fasen aansluiting nodig. Elke installateur wil met alle plezier de meterkast geschikt maken voor 3 fasen, maar er bleken flinke prijsverschillen in de verschillende offertes. Een elektricien uit Giesbeek heeft de meterkast voor een schappelijke prijs omgetoverd in een 3fasen meterkast. December 2021 Liander al gevraagd de 40Ampere aansluiting om te zetten in een 3X25Ampere. Doordat Liander niet aan de 3fasen meters kon komen (Corona) heeft het 9maanden geduurd tot 24 augustus 2022 voor de 3 fasen in dienst werden gegeven.

In een van de verkoopgesprekken kwam ook een airco voor in de huiskamer aan de orde, een airco is ook een warmtepomp die naast koelte ook snel warmte kan leveren. Het is geen alternatief voor een warmtepomp die ook naast het verwarmen van meerdere vertrekken ook het bad- en tapwater verwarmt. Omdat het in de zomer door de ligging op het zuiden erg heet kan worden was koeling voor de huiskamer een luxe die ons wel aanstond. In de slaapkamer prefereren we een ventilator. Om eventuele geluidsoverlast richting buren te voorkomen werd de buitenunit aan de achterzijde van het huis op het balkon gesitueerd. De verbinding van de buitenunit met de binnenunit kon via het knieschot een ontluchtingskanaal en onder de pannen door naar de binnenunit worden geleid. Wel was een geaard stopcontact daarvoor nodig op het balkon. Toen ik dat zelf ging aanleggen bleek dat op de bovenverdieping net als in de huiskamer er geen randaarde beschikbaar was. Vanaf het lichtpunt in de schuur kon dat gemakkelijk worden afgetapt en via de doorvoer terplekke naar het knieschot verder naar het balkon worden geleid.

Voor de keuze van de warmtepomp was een issue dat de buitenunit hinder kan veroorzaken. Hierbij zijn twee zaken van belang, de plaats van de buitenunit en het koelmiddel dat gebruikt wordt. Veel warmtepompen werken slechts tot -7 graden en dat komt door het koudemiddel dat wordt toegepast. Als het kouder wordt dan schakelt zo’n warmtepomp af en wordt er omgeschakeld naar elektrisch verwarmen. Dat schijnt slechts enkele dagen per jaar voor te komen. Een nadeel bij zo’n warmtepomp is dat de buitenunit als het wat kouder wordt harder moet gaan werken en daarmee herrie kan gaan maken. De plaats waar de buitenunit dan het minste geluidsoverlast veroorzaakt is dan om deze aan de schuurwand bij de voordeur te plaatsen. De buitenunit is wel een bakbeest dus fraai is dat niet. De warmtepomp waar wij voor kozen gebruikt als koelmiddel R32 en kan tot -17 graden het huis warm houden. De kans dat het zo koud wordt lijkt niet erg groot en zo nodig kan de airco ook nog bijspringen. De buitenunit kan daardoor zonder risico op geluidsoverlast naast het huis worden geplaatst.

Nadat Liander 25 augustus de 3 fazenaansluiting had gerealiseerd werden de zonnepanelen die al 6 maanden op dak lagen in dienst gesteld en werd op 7 oktober de warmtepomp in twee dagen gemonteerd en in dienst gesteld. De 3 fazenaansluiting betekende een meter die op ‘nul’ van start ging en bij het in dienst gaan van de zonnepanelen was er 200 KWh energieverbruik. Inmiddels is er meer terug geleverd dan door Essent, mijn energieleverancier, heeft geleverd. De warmtepomp heeft tot nu keurig het bad- en tapwater verwarmd, maar of door het mooie weer hij ook bijgedragen heeft om het huis voldoende warm te houden, geen idee!

Het volgende project wordt de gasplaat vervangen door een inductiekookplaat en daarna eens de geest (van mijn vrouw) rijp maken  voor een plug-in of full-electric voertuig. De kabels vanuit de meterkast naar de schuur daarvoor zijn al getrokken.

Jes Jespers

 

 

Annelies en Jes Jespers
De full-elektric warmtepomp