Skip to content

Jeroen verwarmt met een airco

Jeroen Moerenhout over zijn airco warmtepomp

Een van de bewoners in de wijk, die werd geïnspireerd door het digitale energie-advies van de werkgroep Riverparc Energie vorig jaar is Jeroen Moerenhout. Jeroen, zelf lid van de werkgroep, woont met Pauline in een Hofstede woning aan de Watervogel.

Waarmee ben je begonnen?

In 2019 ben ik energiebewuster gaan leven. Enerzijds door alle berichtgeving in het nieuws, anderzijds door de aandacht hiervoor door de werkgroep in onze eigen wijk. Je steentje bijdragen aan duurzaamheid en er ook nog geld aan overhouden, waarom zou je het niet doen? Ik ben begonnen met de vervanging van alle lampen door LED lampen en op inductie gaan koken. Ook hebben we 16 zonnepanelen door Zonneplan op ons dak laten plaatsen. Die panelen brengen ongeveer 5.500 kWh per jaar op. Meer dan voldoende voor ons, want we verbruikten zo’n 2.200 kWh per jaar.

Hoeveel bespaar je daarmee?      

We gingen hiermee terug van 160 naar 80 euro per maand. Dit op basis van de oude energieprijzen. De besparing met de nieuwe prijzen is nog veel groter. Met de nieuwe energieprijzen verdien je zonnepanelen binnen 4 jaar terug.

Wat bewoog je om een airco-warmtepomp aan te schaffen?

Dat is de combinatie van vermindering van fossiel energieverbruik en de verhoging van comfort. Zolang totaal gasloos nog geen optie is is een hybride oplossing een mooie tussenstap. Lang niet iedereen weet dat er ook een alternatief is voor zo’n extra apparaat met buizen naast je CV ketel. De vorig jaar aangeschafte airco in de woonkamer geeft heerlijke koeling in de zomer en een zeer voordelige verwarming in de winter. In de winter werkt hij als hybride warmtepomp. Op vol vermogen is de woonkamer in 3 – 4 minuten op temperatuur en houdt de woonkamer daarna probleemloos op 22 graden mits het buiten niet kouder is dan min 3 graden Celsius en het niet al te vochtig en mistig is. Pas als het kouder wordt gaat de gewone CV ketel verwarmen. En dat gebeurt tegenwoordig niet meer zo vaak. Die ketel zorgt uiteraard nog steeds voor het warme water voor de keuken en de badkamer.

Loont de investering?

De investering voor het plaatsen van de binnen- en de buitenunit bedroeg € 1.500. Daarnaast was er ook een nieuwe zwaardere groepenkast nodig, waardoor de totaalprijs op € 2.800 kwam. Het stroomverbruik in de winter is gemiddeld met 300 kWh per maand omhoog gegaan, maar dat wekken we zelf op. We besparen deze winter ongeveer zo’n 100 m2 gas per maand. Met de nieuwe energieprijzen is dat al snel zo’n 180 tot 200 euro.

En de nadelen?                                                  

Jammer is dat je hiervoor een buitenunit nodig hebt. Daarvoor moet je een geschikte plek vinden. Om overlast voor de buren te voorkomen hebben we die op het dak van onze aanbouw geplaatst. Het is overigens ook mogelijk om deze in een geluiddempende kast te plaatsen.

Jeroen Moerenhout
De airco in de woonkamer
De buitenunit

De kerncjfers: 

Nieuwe groepenkast:                         €   1.700 (indien nodig)
Aanschaf en Installatie airco:          €   1.500
Totaal:                                                €   2.800

Jeroens besparing op het gasverbruik per jaar is  600 m3.                       Dit is €  500,- bij de oude prijzen en €  900,- bij de nieuwe prijzen.

Meer stroomverbruik: 1.800 kWh.
Dit is  €  450 bij de oude prijzen en €  900 bij de nieuwe prijzen.

Als je die extra 1.800 kWh stroom zelf opwekt heb je 5,5 zonnepanelen nodig van 370 Wp.

Die 6 extra panelen kosten ca. € 2.000, en bij een besparing van € 900 per jaar in ruim 2 jaar terugverdiend.

Na die twee jaar is de besparing dus  €  75 per maand, plus het comfort van de snelle opwarming in de winter en de koeling in de zomer.