Skip to content

Hybride warmtepomp

Helemaal van het gas af lukt nog niet. Voorlopig kies ik voor hybride in mijn Meerzicht woning.   

 

December 2023

Sinds november 2022 heb ik een 4 kW hybride warmtepomp in mijn Meerzicht woning. Ik heb geen vloerverwarming en een verwarmingstemperatuur van 50 graden is niet genoeg om mijn huis (gelegen op het noordoosten) te verwarmen. Het binnendeel van de warmtepomp is veel kleiner dan de CV.

Tegelijk heb ik een paar maatregelen genomen om de warmtepomp  effectiever te laten werken. Mijn woonkamer heeft convectoren die tegen de gevel aan staan. Omdat ik de gordijnen erachter wilde laten lopen heb ik die convectoren 10 cm naar voren laten verplaatsen.

Daarnaast heb ik er ventilatoren onder geplaatst. Die werken alleen als er warm water naar de convectoren stroomt. Ze zijn onhoorbaar en blazen zó zacht dat je de luchtstroom eigenlijk niet voelt. Maar ze houden de luncht wel in beweging.

Voor zover ik kan bekijken nu is de warmtepomp effectief. Mijn gasverbruik van november tot mei heb ik vergeleken met vorig jaar. Het verbruik is wat lastig te schatten omdat ik de opbrengst van de zonnepanelen niet per maand bijhoud. Wel alle verbruiks en teruglevergegevens. Ik heb het directe verbruik van de zonnepanelen dus maar geschat. 

Het resultaat is:

Elektriciteit verbruik

Gasverbruik

Elektriciteit verbruik

11-2021 tot 6-2022

1275

819

11-2022 tot 6-2023

422

3241

Minder/meer verbruik

-853

2422

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het lijkt of de besparing van 853 m³ (equivalent van 8530 kWh) 2422 kWh heeft gekost. Dat zou een COP van de pomp van 8530/2422=3,5 betekenen. De significantie van dat getal is laag vanwege de incomplete gegevens. In elk geval leverden mijn zonnepanelen die hoeveelheid ruim op, dus het kost me nauwelijks extra.

Bart van der Eijk

Hybride unit naast de CV-ketel
Bart van der Eijk
Bovenaanzicht van de ruimte tussen wand en convector