Skip to content

Hoe Jes nu gasloos verwarmt

Met een Rc waarde van 2,5 blijken onze woningen uitstekend geschikt te zijn voor laagtemperatuurverwarming, dus om gasloos verder te gaan. Zeker als je toch al beschikt over vloerverwarming. 

Hoe bevalt dit in de praktijk? Wij vroegen Jes Jespers om een vervolg te schrijven op zijn eerder gepubliceerde overwegingen.  Jes woont in een Meerzicht woning aan de Oostzijde van de wijk.

Van het gas af en naar NUL op de energierekening! 

December 2023

Eind 2022 was het zover dat ik van het gas af zou kunnen. Het instaleren van een inductiekookplaat was de laatste hindernis. Het gat waar die inductiekookplaat in moest werkte niet mee. De diepte was 2 cm te klein en de breedte 8 cm te groot en geen kookplaat te vinden die daar inpaste. De breedte zou nog wel gaan lukken maar wat moet je met een 8-pits kookplaat voor een 2 persoons huishouden waarin amper wordt gekookt? De oplossing die ik vond was een kookplaat installeren door hem 4,7 cm boven het aanrecht uit te laten steken. Bij een bouwmarkt vond ik plinten die qua kleur prima combineerden met de natuurstenen aanrecht en ter plekke kon ik het keurig op maat verstek laten zagen. De gaten voor de 5 aderige binnenkabel van de meterkast via de gang naar de schuur had ik al voorgeboord en de al aangebrachte kabel wachtte slechts op afmontage. Mijn elektricien Senhorst uit Giesbeek kwam al snel even tussendoor de kabel in de meterkast afmonteren en een perilex-contrasteker in de keuken monteren. Mijn bedenksel installeren en de inductiekookplaat aansluiten was een fluitje van een cent, dat is immers altijd zo als je het zelf doet. Dat je geen gas meer wil moet je Liander melden via je energieleverancier. Liander heeft me inmiddels al 3 maal een nieuwe datum opgegeven wanneer een monteur de meter komt verwijderen; de laatst opgegeven datum was 31 april maar nog steeds niemand gezien ( misschien stond er geen jaartal bij voor die demontage?).

Lessons learned:

– Voor een warmtepomp heb je een 3-fazen aansluiting nodig, vraag deze zeer tijdig aan, ik heb bijna een jaar daarvoor op Liander moeten wachten!

– Voor zo’n 3-fazen aansluiting moet de meterkast geschikt worden gemaakt. Een leverancier van een warmtepomp laat dat met alle plezier voor je doen, maar bij onze lokale elektricien uit Giesbeek ben je vast veel voordeliger uit. Ook voor een wat grotere inductiekookplaat heb je hem ook weer nodig, of voor een 3-faze laadpaal.

– Terugkijkend op het hele proces van elektrificatie heb ik, door me zorgen te maken over het lawaai dat de buitenunit zou kunnen maken, me onnodig veel voorbereidend extra werk op m’n nek gehaald. Pas bij de installatie werd echter pas in overleg definitief bepaald waar de binnenunit het best kon worden geplaatst en waar de buitenunit zou moeten komen. De techneuten die er ervaring en verstand van hadden overtuigden me dat de buitenunit geen hinder zou gaan veroorzaken, zodat deze toch op de meest logische plek daarvoor kon worden geplaatst.

– Doordat de binnenunit op de plek kwam van de oude cv zou het kraantje waarmee ik de buitenkraan kon afsluiten niet meer bereikbaar zijn. Dit kraantje heb ik met behulp van een katrolletje van een afstand bedienbaar gemaakt.

– Laadpaal Auto: door de behoefte aan een hogere zit van de auto, schafte ik een plug-in hybride aan, en ja, dan moet je natuurlijk ook het aantal zonnepanelen op het dak laten aanpassen aan je nieuwe behoefte. Ik ging van 11 panelen aan de oostkant met 9 extra panelen naar in totaal 30 panelen. Deze panelen brengen nu ca 9 MWh per jaar op. Bij een plug-in hybride kun je met een enkelvoudig stopcontact elke dag je auto helemaal opladen, per 5 Km vraagt dat ca 1 kWh. Met een full electric-auto is het afhankelijk van je gebruik, met een enkelvoudig stopcontact moet zo’n auto voor het vullen van een lege accu een dag of 4 aan zo’n stopcontact zitten, bij veel lange afstanden rijden is een 3-fazen aansluiting bijna een noodzaak. Thuis je accu opladen kost per 100 km ca 19 KWh ofwel € 4,75 en bij een publieke laadpaal ca € 12,-. Met 7 Liter benzine tanken in Duitsland ben je dan zelfs nog goedkoper uit.

– Energieleverancier: zonnepanelen leveren zomers teveel en in de winter te weinig stroom, bij windenergie is dat juist andersom, dat betekent dat het eventuele overschot van je zonnepanelen zeer welkom afgenomen kan worden door uitbaters van windmolens. Uitbaters met een juiste mix wind en zonne-energie zijn per definitie concurrerender.

– Opslag energie: hoewel de prijs van lithium meer dan 70% in een jaar is gekelderd zie je dat niet terug in de prijs van lithiumbatterijen. De grondstof daarvoor is lithiumhydroxide. In Europa wordt de 1e fabriek die dat kan gaan leveren wordt pas begin 2024 in Bitterfeld (D) door AMG in gebruik genomen (eind capaciteit voor 500.000 auto’s). Lithiumbatterijen voor thuis blijven duur en zijn mogelijk met een dynamisch energiecontract winstgevend te maken in het huishoudelijk gebruik. Goedkopere meer volumineuze batterijen zijn volop in ontwikkeling voor stationaire toepassingen.

  
Annelies en Jes Jespers
De full-elektric warmtepomp