De Energie Markt op zondag 16 oktober trok veel bezoekers.

De noodzaak tot verduurzamen is groter dan ooit. De prijzen voor energie schieten omhoog. Hoe kunnen we besparen op energie? Toch maar zonnepanelen aanschaffen? Welke energiemaatregelen waren ook al weer specifiek van toepassing voor de woningen in onze wijk? De terugverdientijden in het door de werkgroep Riverparc Energie in maart 2021 gepubliceerde Energieadvies zijn inmiddels achterhaald. Nagenoeg gehalveerd kan je wel zeggen. Nu toch maar actie ondernemen? Waarmee beginnen of verder gaan? 

Beleidsmedewerker Lars Grims van de gemeente Zevenaar gaf informatie over het energieloket, over subsidies en hoe je een gratis duurzaamheidsadvies kunt krijgen van een energiecoach. Ervaringsdeskundigen uit de werkgroep en een energiecoach deelden ook hun kennis en er werden afspraken gemaakt  voor vervolggesprekken. 

Diverse leveranciers gaven informatie over hun producten.  Paul van Uum van Welnu uit Duiven demonstreerde zijn infraroodpanelen, waarmee als bijverwarming al snel zo’n 300 m3 gas bespaard kan worden. Henk Willemsen van ClimateCoating legde aan alle belangstellen uit hoe de wanden van onze gepleisterde woningen een betere isolatie krijgen door de behandeling met deze coating. Er is een coating voor de buitenmuur en een voor de binnenmuren. Elk met aparte eigenschappen. De kortingsactie is met een jaar verlengd. Vraag bij de werkgroep naar de kortingscode. Medewerkers van de RegioBank gaven voorlichting over financiering.

Verder presenteerde Sebastian Vargas van de biologische tuin Bodemliefde zijn verse gezonde groente die mede dankzij veel vrijwilligers in Giesbeek op het terrein van Innofields worden geteeld en elke zaterdagmorgen (tot en met november) aan de Uitmeetsestraat 19 (de eerste boerderij rechts vanaf de rotonde) kan worden gekocht. In het voorjaar van 2023 gaat de winkel weer open.

De Energiemarkt op zondag 16 oktober werd tussen 12:00 en 16:00 uur gehouden in een aantal tenten bij de vlaggenmast aan de Watervogel. 

Recommended Posts